Člověk do kosmu nepatří – roste význam robotiky

27.4.2011

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) hodlá vyslat na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) prvního robota vnějškově podobného člověku. Takzvaní robonauti by se měli stát stálými obyvateli ISS, kde by mohli časem při některých úkonech uvnitř i vně stanice nahradit lidi. Robonaut 2 neboli R2 je výsledkem spolupráce NASA a automobilového koncernu General Motors. Robot o hmotnosti kolem 136 kilogramů sestává z hlavy, trupu a dvou rukou. Podle NASA bude schopen pracovat vedle lidí, ať už na oběžné dráze, nebo v továrnách GM na Zemi. Na oběžnou dráhu má prvního robonauta dopravit raketoplán Discovery jako součást mise plánované na září. Na palubě ISS budou technici nejdřív pozorovat, jak R2 funguje ve stavu beztíže. Robonauti nemají být "náhradou za lidi, ale společníky, kteří mohou vykonávat klíčové podpůrné úkoly". Obratný robonaut jako člověk nejen vypadá - měl by umět provádět i obdobné manuální práce. Díky pažím a rukám, které se podobají lidským, je schopen používat stejné náčiní jako členové posádky ISS. V budoucnu by měla největší přednost humanoidních robotů spočívat v jejich schopnosti asistovat lidem při výstupech do volného prostoru a při úkolech, které jsou pro lidi příliš náročné nebo riskantní. Roboti by při takových akcích mohli astronauty údajně i zcela zastoupit.

Prototyp R2 se nyní podrobuje rozsáhlému testování (vibracím, radiaci, vakuu). Poznatků chce využít i spolupracující automobilka General Motors, která hodlá vyzkoušené technologie v budoucnu použít v bezpečnostních systémech svých aut ve svých montážních halách. Nové možnosti skýtá miniaturizace. Vojenský výzkum ukazuje možnosti vysílání stovek mini-robotů místo několika jednotlivců. Vyslání několika kosmonautů na dlouhotrvající kosmický let i jen ve sluneční soustavě vyžaduje tuny potravin, vody a kyslíku, vyslání robonautů může zvýšit efektivitu některých výzkumů až tisíckrát!

akademon.cz 27.4.2011: Humanoidní podoba není jedinou možností. Tým expertů z Tufts University vedený Huan Ti Linem z fakulty biologie testovali nový způsob pohybu robotů. Inspirovali se v přírodě, kde některé housenky unikají predátorům tím, že se velmi rychle stočí a odkutálí pryč. Jejich kaučukový 10 cm dlouhý GoQBot dokáže totéž pomocí zabudované pružiny z kovu s tvarovou pamětí.

akademon.cz 9.5.2011: V suchých oblastech v oblasti Rio Tinto ve španělské Andalusii začala ESA testovat robota, který by asistoval případným lidským výzkumníkům na Marsu.

akademon.cz 19.5.2011: Řady robotů, kteří svým tvarem nepřipomínají člověka ani vzdáleně, se stále rozšiřují. Vzorem pro konstruktéra Howie Choseta z Carnegie Mellon University se stalo hadí tělo. Tvoří jej několik vůči sobě navzájem pohyblivých segmentů. Výhodou je snadné řízení pohybu v členitém terénu.

akdemon.cz 25.5.2011: Technici z University of Canterbury na Novém Zélandu sestrojili obrácené vznášedlo, které předměty nenadzvedává, ale naopak k podložce přitahuje. Využívají při tom stejného principu, jaký nadnáší letadla – rychleji se pohybující vzduch má nižší tlak. Pro dosažení síly, která udrží předměty na stěně či na stropě je třeba dosáhnout velmi rychlého proudění – trojnásobku rychlosti zvuku. S využitím nového zařízení se počítá při konstrukci robotů.

Zajímavé ilustrační video můžeme shlédnout zde. GoQBota uvidíme až na jeho samotném konci.

Odeslat komentář k článku "Člověk do kosmu nepatří – roste význam robotiky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Člověk do kosmu nepatří – roste význam robotiky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace